Biernes voks gør nytte på rigtig mange måder

Den naturlige voks bruges lige fra lys til imprægnering af tekstiler og til kosmetik og sæbe. Tag dig god tid, vær omhyggelig og husk at bivoks er et brændbart materiale. Hvis du vil vide mere om hvordan du laver helende salver og cremer kan vi varmt anbefale bogen “Urt! Din helbredende have” af Rikke Goerlich. Du kan være heldig at få den brugt eller lån den på biblioteket.

Du kan sikkert købe voks hos den biavler, hvor du alligevel køber din honning eller køb det hos en forhandler af udstyr til biavl. I hobbyforretninger koster det væsentligt mere. Her er nogle opskrifter som vi selv har prøvet (undt. læderpleje):

Lys

Lys af bivoks har været anvendt gennem århundreder og måske længere. Navnligt den katolske og ortodokse kirke har gjort, og gør brug, af lys af bivoks. Det var almindeligt at klostre gjorde en del ud af biavl, og den birace som er mest udbredt i Danmark og Europa i øvrigt, kommer fra klostret Buckfast i England. Se de korte film herunder om hvordan du ruller vokstavler til lys. Lys af bivoks brænder ikke så længe som stearinlys, men har den fordel, at de afgiver meget færre partikler og næsten ingen røg.

Du skal bruge:

  • Tavler/plader af bivoks
  • til rullede lys skal du typisk bruge væge nr. 6.
  • en hårtørrer til at gøre voksen blød med – eller læg vokstavlen i ovnen og varm den til knap 50 grader C. Læg bagepapir under voksen.

I nogle af klippene bruges farvet voks.

.

Herunder kan du se hvordan man lave “snoede lys”. I klippet skæres vokspladen diagonalt – hjørne til hjørne. De fleste anbefaler at skære diagonalt – ca. som her (dvs. ikke hjørne til hjørne):

.

Og herunder en lidt mere grundig gennemgang (du behøver dog ikke at dyppe vægen i voks. Det er muligvis godt, men vi har ikke selv prøvet det).

.

Læbepomade

Til 10 stk. 5ml små krukker skal du bruge:

  • 35g tidselolie
  • 15g bivoks
  • 30 dråber æterisk olie

Olie og voks smeltes. Når voksen er helt smeltes kommer du den æteriske olie i. Nu kan du hælde blandingen i små krukker, glas eller hvad du har, og når det er kølet af, er det klar til brug. Du har nu en læbepomade af kun naturlige ingredienser.

.

Foodwrap

Bivoks bruges også i lædercremer og anden imprægnering. Måske kender du “Greenland Wax” fra Fjällräven, som  er til at imprægnere tøj med. Det består af paraffin og bivoks. Et andet eksempel er de såkaldte foodwraps – et alternativ til plasticfilm og aluminiumsfolie. Du kan bruge det til at sætte over en skål med salat eller rester, eller til f.eks. til madpakken (hvis maden er fedtet er det en god idé at have et stykke madpapir omkring maden først). Wrappen bliver blød fra varmen i dine hænder og kan formes ligesom folie.

Du skal bruge:

  • Et stykke rent bomuldsstof, som du vil imprægnere
  • Lidt bivoks
  1. Smelt bivoks i et vandbad (brug altid vandbad, så bliver voksen ikke for varm og husk bivoks er brændbart). Med en bagepensel males bivoks, så det dækker, men ikke helt.
  2. Læg det voksede stykke bomuld mellem to stykker bagepapir
  3. Sæt strygejernet på lav varme og stryg bagepapir og stof så voksen smelter og trækker ud i stoffet
  4. Lad det voksede stof afkøle

Wrappen kan også bruges til at sætte over et dejfad, da den er fugttæt og holder dejens overflade fugtig under hævningen.

Rengøring:

Gør wrappen rent i lunkent vand eller læg i blød i eddikevand i 10 minutter. Skyl rent og hæng til tørre. Kan holde ca. et års tid, hvis du behandler det godt.

Kan ikke bruges:

  • til rå kødprodukter
  • i mikroovn eller ovn

.

Læderpleje

Hjemmelavet læderfedt, der er velegnet vinterstøvler, jakker læderbælter, og seletøj og kun koster en del mindre end, hvad man giver i butikkerne.

Du skal bruge:

  • ca. ½ l olie koldpresset økologisk olie.. Som f.eks rapsolie.
  • 50 gr vandfri glycerin..
  • ca. 2 dl bivoks (eller ca 100 gram) alt efter hvor hård du vil have din læderfedt – jo mere bivoks, jo hårdere bliver den

Glycerinen fås hos Matas eller apoteket .

Det hele skal bare i en gryde på ikke alt for stærk varme og smeltes. Så snart det er smeltet tages gryden af varmen og hældes på glas med stor åbning og afkøles nogle timer.